Hoppa till innehåll

Makedonien

2009/09/28

Igår stötte vi åter igen på problem gällande lokala trafikföreskrifter, närmare bestämt hastighetsbegränsningen. – som i Turkiet inte är samma som den maximala hastigheten man för köra. Krångligt, ja. Lägg där till att det inte finns några skyltar. På landsväg är begränsingen 90 men man för köra 99, på motorväg 120 och max tillåtna är 132 km/h.

P1010286

Detta medförde att Oskar, som tidigare haft en fläckfri körkortshistoria, fick en bot av en polisman. Allt stod på engelska så det var bara att skriva på.
Några timmar senare var det Magnus (o)tur och även han fick en bot efter ha kört 116 på vad vi trodde var en motorväg. En likadan lapp skrevs på där det kunde utläsas att utländska medborgare ska uppsöka polisens administration i tullen när man lämnade landet för att betala sina böter. Det glömde vi bort att göra.

P1010289

Turkiska tullen ville gärna prova sin nya röntgen på våran bil så allt fick lastas ut och Audin fick stå i x-ray-hallen och få massa farlig stråling på sig. Det var skönt att komma över till Grekland där tullen tog en minut och sen möttes man av en tydligt skyltad 130 motorväg. Planen var då att uppsöka en bensinmack då tanken nästan var tom eftersom bensinen är 5kr/litern dyrare i Turkiet. Efter ha passerat minst 10 mackar som alla var stängde för natten började vi inse att det kanske skulle bli problem. Bilen började hosta och vi var tvungna att hitta en mack för att vänta till morgonen.
Bästa tänkbara ställe att för soppatorsk på är en bensinmack. Audin dog 50 meter innan macken och vi rullade in och upptäckte till vår förtjusning att just denna mack hade en sedelautomat så vi kunde sedan köra vidare.

P1010324

Vi övernattde i bilen utanför tessaloniki på ett truckerhak. På morgonen körde vi till Makedonien (som också hade fått en ny röntgen) där gjorde vi lite bankärenden och käka lunch i en mysig liten stad. Makedonierna beter sig mycket europeiskt genom att sitta på caféer kring promenadgaten i staden och dricka latte.

P1010304

Vi körde sedan till Prilep för att ta oss upp till Treskavec Monastery. Enligt guideboken skulle det vara en två timmars hike upp till klostret. Vi gjorde lite offroad körning och gick sen i 45 minuter och sedan var var vi högt uppe i bergen. Klostret hade en mycket spännade historia och massor av välbevarade väggmålningar. Vi blev bjudna på thé och traska sedan ner till bilen för att ta oss till Ohrid, där vi ska sova i natt.

3 kommentarer leave one →
 1. Dan Bergman permalink
  2009/09/29 06:58

  Om ni kör genom Montenegro ska ni absolut passa på att besöka Kotor, den gamla staden är fantastiskt vacker. En annan häftig sak att se är River Tara Canyon som ska vara Europas största.

 2. 2009/09/29 11:18

  Hej Oskar och vänner!

  Nu har jag varit lite seg på att följa bloggenm men då blir det desto mer att läsa när man tittar in =)

  Ni ser ut att ha det riktigt gött, men antar att det är lång resa hemmåt som väntar? Eller planerar ni att skrota bilen och flyga hem? Makedonien låter vansinnigt spännande, vilka länder blir det sedan? Jag ska bli lite mer teknik-freakig och sätta ett rss på er eller nånting, man vill ju inte missa för mkt av er fantastic trip =)

  Och Oskar – Nu har jag äntligen fått en schysst lägga 5 min från Avenyn hemma i Göteborg, dörren står alltid öppen för dig när du kommer hem!

  Massor av kramar

 3. Johannes permalink
  2009/09/29 13:55

  Är sjukt jävla advundsjuka på er, en sån här resa vill jag också göra! Vad har alla böter och mutor till polis/tull kostat än då? =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: