Hoppa till innehåll

Kazbegi

2009/09/21

P1010170

Igår, Söndag lämnade vi Tbilisi för att ta oss upp mot den lilla bergsbyn Kazbegi bara några mil från den ryska gränsen. Byn är populär för friluftsmänniskor då möjligheterna till paddling, vandring och bergsbestigning är stora. Namnet har fåtts av det 5047m höga Mt. Kazbek vars fot byn ligger vid. Detta gör berget högre än Mt Blanc, alpernas högsta topp. Kazbegi är sista byn på den ca 20 mil långa sträckan norrut från Tbilisi mot den ryska gränsen.

P1010177

Vägen kallas även för ”The Georgian Military Highway” och har i över 200 år varit en av de viktigaste passagerna genom Caucasusbergen för att koppla samman Ryssland och Georgien. Gränsen ovanför Kazbegi har sedan Augusti 2007 varit stängd. Georgiens sida är öppen, men den ryska sidan är stängd, vilket gör att det ej går att köra in i Ryssland. Idag är alla gränsövergångar mellan Ryssland och Georgien stängda.

_DSC1289

Vägen upp mot Kazbegi (som numer officielt heter Stepantsminda) är väldigt vacker och man kör bland annat förbi vackra Ananuri, skidorten Gudauri och genom Jvari passet på 2379m höjd. Är vädret bra kan flera snötäckta toppas skymtas efter att några mil av serpentinvägar avverkats. Oroligheterna i Georgien har gjort det svårt, eller åtminstone avskräckt turister till dessa platser de senaste åren, kanske inte så konstigt då vägen på vissa ställen går bara några kilometer från South Ossetia. Och på den ryska sidan gränsen väntar Chechnya. Efter några timmars körning med många stopp kom vi fram till Kazbegi mitt på dagen. Byn har ca 8000 invånare enligt källor, men det kändes som betydligt färre.

_DSC1398

När vi kom in i byn drog vi snabbt till oss uppmärksamheten då en man i en Lada kom förbi och undrade om vi behövde boende. Eftersom så var behovet nickade vi, mannen bad oss då följa efter honom, vi hängde på och efter några minuter var vi framme vid ett hus en bit upp i dalen. Ut ur huset steg en äldre kvinna, hon erbjöd oss rum och mat för natten till ett fördelaktigt pris. Vi lämnade väskorna, pratade med gubben i Ladan som erbjöd sig att köra runt oss lite i bergen, kolla Tsminda kyrkan, lite bergsvägar samt en snabbis till ryska gränsen. När vi kom tillbaka blev det middag, mycket bröd, sallad, potatis och fisk. En av de bättre måltiderna under resan, då både magen och huvudet börjar bli less på Shaslyk.

Tidigt imorse lämnade vi efter en lika ordentlig frukost som middag Kazbegi för att köra hit till Batumi där vi för tillfället befinner oss. Batumi är en lite pärla vi Svarta Havet, bara några mil norr om den turkiska gränsen. På vägen hit körde vi förbi staden Gori, mest kännt som födelseort av Josef Stalin. Staden är en av de sista städerna vars torg fortfarande pryds av en stor Stalin staty. Efter ett litet besök på Stalin museet rullade vi sedan vidare mot Batumi.

P1010200

Nu har vi just kommit tillbaka till hotellet efter en händelserik middag. Under måltiden skulle nästa runda öl beställas in, varpå vi fick en hel flaska vodka till bordet. Vi förklarade att det var öl vi ville ha, men servitrisen förklarade då att det var våra bordsgrannar som bjöd på flaskan. Det georgiska gästfriheten hade på nytt visat sig från sin bästa sida. Vi åt upp maten och satte oss sedan vid deras bord där det skålades i vodka under någon timme. Efter att ha insisterat på att ta våran nota eftersom vi var gäster i deras land bar det sedan av till deras kontor på andra sidan gatan där det alla arbetade. Av Ruslan, chefen på bygget fick vi en flaska cognac, som han i sin tur hade fått av Armeniens president!

Det blev sedan några kaffe nere på stan innan vi skilldes åt. En mycket trevlig kväll! Imorgon går färden vidare mot Turkiet.

3 kommentarer leave one →
 1. Lahti permalink
  2009/09/22 12:33

  Den som ändå kunde åka en sån här resa!
  Men vad händer med den förorenade ön (?) som ni hade tänkt besöka, för den missar ni väl nu när ni ska åka via Turkiet?
  Eller var det bara nått som Sterling snackade om innan resan?

  • Per Sterling permalink*
   2009/09/23 15:40

   Jo, Anthrax Island. Den ligger mitt i Aralsjön i Kazakhstan. Det är förbjudet att besöka den och det är ganska svårt att ta sig dit. Man tar jeep genom öknen i 20mil sen betalar nå fiskare som kan köra över en dit. Vi kollade upp det när vi var i aralsk.

 2. Elisabeth permalink
  2009/09/22 21:54

  Hej grabbar…vilka fina bilder ni har tagit. Fast jag funderade lite över vad Magnus håller på med, på en av bilderna…kan det vara någon ny sorts regndans ?
  Otroligt vad vackert det är i Georgien och kul att höra att gästfriheten visade upp sin bästa sida 🙂

  Ha det så bra nu i Turkiet och njut av medelhavets vågor.
  Kram på er alla!
  //E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: