Hoppa till innehåll

We’re on a boat!

2009/09/17

_DSC0935

Azerbaijan!

Idag kom vi äntligen fram till Baku, Azerbaijan. Vi anlände strax efter lunchtid i förrgår till Turkmanbashi i Turkmenistan för att leta reda på färjan som skulle ta oss över kaspiska havet. Det var ett helt rysk rallyteam som också väntade på att korsa kaspiska havet, dock till en annan hamnstad i Tjetjenien.

_DSC0792

_DSC0828

Det låg två rail-kombi färjor i hamnen och ingen visste när de skulle segla. ”Parton” vilket betyder ”senare” var det vi fick höra mycket. Vi satt och väntade i bilen och på förmiddagen dagen efter rullade ett par vagnar in på båten och vi kunde nu skriva upp oss på passagerarlistan. Sedan var det snabbt genom tullen, bli utstämplade och betala 2$ i hamnavgift. Audi kördes sedan på bredvid tågvagnarna och vi köpte biljett på båten. När vi kom upp på däck fick vi en $20 hytt med lite vikingline-känsla. Efter att ha samtalat lite med kocken käkade vi middag: kyckling, potatis med en varm öl. Det var totalt 5 passagerare på båten så det var ingen stress i köket.

_1011471

Kl 3 på natten anlände vi till Baku. Tullen gick jättesnabbt och vägskatt och försäkring kostade bara $30. Vi körde sedan från tullen på väg ut från hamnområdet i tron om att detta var den absolut smidigaste tullen på hela resan. Så var inte fallet. Det var en till bom. Här skulle hamnbiljett betalas. $50 per meter – $250 för våran bil! Han sänkte snabbt priset till $40/metern och vi trodde att det handlade om fiffel. Innan vi ens börjat bestrida kostnaden blev de väldigt otrevliga och tyckte vi skulle lämna bilen och gå till det amerikanska konsulatet om vi hade nå invändningar. Vi sa att vi var från Sverige. Vi kollade om man fick köra under bommen och det fick man inte. $192 senare och två dokument med kvitton så fick vi köra från hamnen till applåder av den nitiska hamnpolisen.

Att åka fraktfartyg över kaspiska havet är ganska annorlunda och rolig grej. Man ser en massa oljeriggar, båten är riktigt sunkig, vodkan är kall, ölen är varm. Men färja plus hamnavgifter gör att det blir ganska dyrt.
Vi bor nu på ett fint hotell innanför murarna i gamla stan. Det blir sightseeing idag och avfärd mot Georgien imorgon.

One Comment leave one →
 1. Bengt Dahlberg permalink
  2009/12/06 16:58

  Hej
  Var i Turkmenistan på genomresa Iran – Usbekistan 2005.
  I juni 2007 åkte jag färja Aktau – Baku.
  Eran färja var rena lyxkryssaren jämför med den jag åkte med.
  Vänligen
  Bengt Dahlberg

  http://www.landgangen.se/forumsmf10/index.php?topic=13091.msg91495#msg91495

  http://hem.bredband.net/tilkli/svenska/40sv_turkm_ram.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: