Hoppa till innehåll

New money – New improvments in life

2009/09/14

– Ja så lyder den slogan som presidenten författat efter att ha infört en ny valuta: New Manat. 2009 är ett overgångsår och man kan använda både den gamla och nya valutan här i Turkmenistan. 5000 gamla Manat är 1 ny Manat. 1$ är 2.85 New Manat. Krångligt.

Ashgabat

Positivt är dock att en liter bensin kostar 1.65 kr! Men vägskatten plus läkarkontroll och lite andra grejer vi betalade i tullen uppgick till 144 USD, så billigt är det inte att köra i Turkmenistan som turist.
Vi rullade in i Turkemensitan igår. Gränsövergången gick på under 3 timmar och inga mutor! Avgifterna som betalades var tydligt specificerade och det var kvitton på allt.

Att sedan leta sig ut på huvudvägen mot Mary var däremot ganska krångligt. Vi betalade 2$ för en kille att köra framför oss och visa vägen, sedan var det bara att bränna på mot Mary som enligt Lonely Planet mest skulle vara känt för dåliga bilförare och centralasiens bästa sashlyk.
Vi käka såklart sashlyk och övernattade på ett ganska sjysst hotell.

Dagens bilkörning mot Ashgabat gjordes på morgon/förmiddag och temperaturen i bilen var ganska acceptabel. Även idag hamnade Audin i polisen radar. Magnus gjorde ett väldigt oförstående intryck, kliade sig lite i huvudet och polisen lessnade och släppte oss efter 97 på 70 väg!? även denna gång var det dubbelfilig motorväg där trafiken rullade på i 120.

Shaslyk

1948 drabbades Ashgabat av en jordbävning som mätte över 9 på richterskalan. Två tredjedelar av befolkningen dog och därför finns det inga gamla byggnader kvar. Staden byggdes upp – Sovietstyle för att sedan blandas med post-soviet-erans skrytbyggen och liknar idag ett ryskt Las Vegas.
Igår var det målgång i Dakar Series Silk Way Rally. En biltävling som körts från Ryssland genom Kazakhstan och slutar i här i Turkmenistan. Ryssland president var här och staden levde upp med denna målgång/politiskt toppmöte/brakfest.

Seger

Flera av stadens finare hotell var fullbokade och vi fick gnälla till oss ett rum på Hotel Turkmenistan som även ligger väldigt centralt. Vi ägnade sedan eftermiddagen åt sightseeing med bil. Mycket lyckad metod då många sevärdheter inte ligger i de centrala delarna av staden.

Guldstaty

Det mest bisarra sevärdheten var presidentmuseet där vi var de enda besökarna. Sedan soviets fall har Turkmenistan styrts med järnhand av presidenten, Niyazov. Landet har distanserat sig från omvärlden och tagit näst sista plats framför Nord Korea i ”Freedom Index”, ett mått på demokrati. Presidenten som överlevt ett mordförsök 2002 dog av en hjärtattack i december 2006. Det väcktes hopp om demokrati men dе steg Berdymukhamedov fram och utnämde sig till president och styr landet med samma koncept.
På museet kunde vi se att Presidenten, som inte ens har varit i makten i tre år, hunnit med en hel del. Han gillar motorsport, hästar och guldstatyer. Vid ett möte i vita huset ska US Secretary of State sagt att ”Turkmeninstan har uppnått perfektion i demokrati och ha det perfekta fria samhället”, detta enligt museet. Vi tror inte att Condoliza Rice besökt museet.

Walkofhealth

Jag pratade med en britt som deltagit i Rallyt där presidenten kört en av sträckorna som var inför publik. Han lutade sig fram till mig och sa med låg röst: ”He was driving like f*cking donkey, got stuck twice – In a big truck!!” – Ja, alla hotel här är buggade och prata illa om presidenten är nog inget man ska göra så någon hör.

One Comment leave one →
  1. Elisabeth permalink
    2009/09/14 20:00

    Vilken stad…kändes helt oväntat att se så mycket fina byggnader och neonljus.
    Skönt att se er på nätet igen….

    Kram//Mamma Elisabeth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: