Hoppa till innehåll

Långbortistan

2009/09/01

Hej, just nu befinner vi oss på Hotel Dedeman i Tashkent, Uzbekistan. På grund av rådande cencur i landet så måste vi gå via en proxyserver för att kunna nå omvärlden via vår blogg som ligger på wordpress. wordpress och en del andra sidor har blockerats av regimen i landet, men vi trotsar förtrycket och bloggar som inget skulle ha hänt. Länge leve det fria informationssamhället.

Dagen började med avfärd mot den Uzbekistanska gränsen, gränsstationen som vi hade planerat passera låg 10 mil söder om Shymkent därefter skulle det bara vara en 2 mil lång motorväg till Uzbekistans huvudstad Tashkent. Men när vi anlände till gränsstationen så visade det sig att det var stängt. En kazakhstans gränsofficer förklarade att den enklaste vägen till närmsta öppna gränsstion var 30 mil bort. Då närmade sig ett antal lokala entreprenörer som mot betalning kunde visa oss en genväg som endast skulle vara 11mil. Efter en del förhandlingar så beslutade vi oss att anlita Dade & Joral två unga killar som skulle ta oss till gränsen för 210 sek. Jag hoppade in i deras bil samtidigt som Per och Magnus följde efter med våran bilen.  Mycket riktigt 110km senare anlände vi till den öppna gränsstationen. Där växlade vi även in våra Kaz-Tenge till Uzb-Som, på den svartamarknaden till en mycket bra kurs men mer om det senare. Gränsövergången var inga problem och i motsats till det vi läst var den Uzbekistanska sidan minst lika trevlig som den Kazakhstanska. Vi trodde att vi hammnat i ett muslimst land men det visade sig att fotboll var religonen och Henrik Larsson var betraktad som en gud.

_DSC0359

Pengar rullar in som det ska, det går bra nu

Det är någonting speciellt med sedlar, jag är nog den som fascineras mest av det och i det här landet har vi sedlar, MYCKET sedlar… Cash Rules Everything Around Me! Ja badet var mycket tillfredställande. 🙂

Nu har vi nått det första delmålet på resan, nu återstår det bara att ta sig hem. Känns lite bizzart att kört 800mil hemifrån till en del av världen som är en svart fläck på kartan för de flesta, bizzart men bra.  Hittils har vi haft alla visum klara men nu måste vi söka visum till Turkmenistan & Azerbaijan med anledning av detta kommer vi att stanna i Uzbekistan i minst 10 dagar, det ger oss tid att utforska Tashkent ordentligt och det är väldigt skönt att få stanna kvar på en och samma plats i mer än 1 dag.

Dedeman Silk Road som vi bor på är ett av de bästa hotellen i Uzbekistan, här finns i princip allt inklusive en egen nattklubb. 24h roomservicen har vi använt, det var riktigt skönt med en kvälssmacka på rummet! Imorgon blir det att besöka ambassaderna för att söka visum och sen blir det förmodligen att testa på Uzbekistans nationelrätt Plov, en rätt betånde av bla ris lök morrötter och kött, sen kanske det blir att ta en öl också…

5 kommentarer leave one →
 1. 2009/09/01 22:51

  Spola i vatten i badkaret, skicka grabbarna med en bunt sedlar och be dom köpa rakgrejor och raka dig.
  Kram Pappa

 2. Westerberg permalink
  2009/09/02 00:19

  Står sig mustaschen i jämförelse med de uzbekistanska? Hoppas allt är bra och fortsätt leverera inlägg.

 3. Fredrik Ekström permalink
  2009/09/02 11:17

  Yeah, cash money! 😉
  Riktigt härlig bild Oskar. Får man fråga vad det sammanlagda värdet av sedlarna var?

 4. Oskar Eriksson permalink*
  2009/09/03 15:31

  Mustaschen står sig ganska bra, fick beröm i tullen. Rakning kommer att ske när vi kommer till europa, jag har dock trimmat den lite idag. Det var 193 000 sum som jag badade i!

 5. Johanna permalink
  2009/09/13 17:59

  OSKAR för i helvete – köpt dig en rakhyvel! Du ser ut som en diktator i den där muschen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: