Hoppa till innehåll

”Mutor är som dricks, fast tvärt om”

2009/08/22

Hej. Nu har vi anlänt till Ryssland, närmare bestämt Rostov-na-Donu och vårat hotel Don Plaza.

Vi har äntligen lyckats koppla upp oss mot det världsomspännande nätverket, internet och utforskar det för fullt.

Dagen startade tidigt för avfärd mot gränsen.  Vid den Ukrainska sidan så trodde vi att allt skulle flyta på då vi bara skulle lämna landet, det var fel. Först så närmade sig en vakt och började prata på ukrainska: Vi trodde att det var passen han ville se så vi sträckte fram dom, han fortsatte att babbla på utan att vi förstod ett dugg. Tillslut så lyckades han klämma fram ”car passport”. Vi gav honom registreringspappren på bilen med tillhörande rysk översättning men det hjälpte inte. Han bara skakade på huvudet och pekade att vi skulle köra fram till en annan kur på sidan om bommen.

Väl där lyckades Per fixa fram det papper vi behövde, en extra försäkring för bilen. Nu trodde vi att det bara skulle vara att få utfartsstämpeln och åka mot den ryska tullen. Men det fanns ytterligare hinder. Vid nästa lucka så tog tulltjänstemannen passen och bad oss att köra bilen åt sidan. Vi såg hur andra bilar fick passera och undrade vad det var för fel. Efter ett tag kom en tullare fram till oss och visade i passen att vi endast hade 3dagars transit stämpel i passet, då vi har varit i Ukraina 4dagar så var detta tydligen ett problem. Vi tyckte att det lät väldigt konstigt då Svenskar egentligen ska få stanna i 30dagar utan visum, Per påpekade detta men han pekade i passen och hävdade bestämt att det var en 3dagaras trasit stämpel.

Vi sa att det måste ha blivit något fel när vi körde in i Ukraina då blev hans svar ”It’s not my problem”. Jag började förstå vart åt det lutade och svarade ”How do we fix the problem”. Hans svar blev, ”You come with me, you two stay here with car”. Jag fick följa med in i en tullbyggnad in i ett mörkt rum. Där förklarade han för mig att han behövde 50$ för att lösa vårt ”problem”. Jag skulle stoppa pengarna i passet och lämna det till en annan kille i kuren. Det var inte så mycket mer att göra än att lägga in pengarna i passet och ge dom till killen i kuren. Han tog emot passet med pengarna gömda inuti, sa något på ukrainska och fortsatte med sitt arbete. En kille i kön förklarade att jag skulle gå till bilen och vänta. Efter 5-10min väntan kommer så han ut med våra pass, han var väldigt glad och då insåg jag att man skulle ha försökt förhandla lite om priset.

Trots alla problem hade det ändå gått hyfsat snabbt på den Ukrainska sidan, nu återstod bara den ryskatullen. Där gick det dock förvånansvärt snabbt, tulltjänstemännen var väldigt hjälpsamma och prata engelska hjälpligt. Efter att ha fyllt i lite papper och att dom hade kollat bilen lite snabbt fick vi åka. Äntligen Ryssland! Sedan återstod endast 20mil innan vi nådda Rostov.

Hotellet som vi bor på är riktigt fint och har faciliteter som, Gym, Bastu, Ångbastu, Spa-center, 2 restauranger som är öppna i princip dygnet runt, mm. Det är lite skillnad mot tältningen förra natten, nu ska jag ta en välbehövlig dusch och sen blir det ner på stan för att hitta något att käka, sen kanske det blir att ta en öl också…

6 kommentarer leave one →
 1. ögren permalink
  2009/08/23 03:51

  Haha nice attt bilen får plats i tältet! Fin tältplats förövrigt:) hoppas ni får det fint i Ryssland! när räknar ni med att vara i Kazaksthan?

  • Oskar Eriksson permalink*
   2009/08/23 08:42

   vi ska till volgograd nu åker på 15min, sen blir det två nätter där, sedan en natt i Saratov, sen åker vi till Kazaksthan, går det bra med ”jobbandet” nicke?

  • 2009/08/23 13:10

   Hej Oskar, en fundering vad har ni för internetanslutning? mobilt bredband eller nyttjar ni internetcaféer

   • Oskar Eriksson permalink*
    2009/08/23 16:45

    Hej, hoppas att allt är bra där hemma. Hittills har vi använt wifi uppkoppling på hotellet, blir absolut inte att använda mobiltbredband då det är svindyrt. Vi kommer använda Internet cafér på de ställen där vi inte har uppkoppling på hotelt!

 2. 2009/08/23 11:24

  Kul att se att ni trots besvär med myndigheterna tagit er in i Ryssland. Fortsätter att med spänning följa er blogg.
  /pappa Hans

 3. Westerberg permalink
  2009/08/23 12:37

  Ser ju att vara en grym resa så här långt. Några mindre bakslag verkar man få räkna med=). Blir spännande att följa era intåg i kommande länder. Kör hårt boys!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: